Autor: 021.rs

Novi Sad
25.09.2020.
16:23 > 16:45
Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, odbilo je optužnicu protiv potpredsednika Narodne stranke i bivšeg direktora Zavoda za izgradnju grada Borislava Novakovića, pozivajući se na to da neko ne može dva puta da se tereti za isto delo.
  • Citalac

    28.09.2020 08:14
    Sramota
    Novakovic je ocito blizak vlasti, a ovi dvoje nesrecnika kolateralna steta.
  • @Sosa

    27.09.2020 10:12
    Da,...
    Mnogo, mnogo bolje od oportuniteta jer posto ostanes neosudjena, pricas kako si nevina, naplatis i troskove postupka i eventualnog boravka u pritvoru.
    Jedino si zaboravila na uslov da te ipak sudije oslobode SUPROTNO zakonu, a to mozda nekad bude nezgodno...
  • Sosa

    27.09.2020 03:02
    Kolko mogu da zaključim ,mazneš dva tri miliona eura ,prekršajnom sudu novčanu kaznu platiš i niko ti niš ne može....Bolje neg oportunitet
  • @@@pravnik

    26.09.2020 20:00
    Stvarno lepo objašnjavam
    Nema "pusti" Evropski sud za ljudska prava, jer naš Ustavni sud u skladu sa stavom tog suda usklađuje svoje postupanje i ima "novu" sudsku praksu od 2018. godine, prema kojoj:
    "Prihvaćena je mogućnost da je izricanje različitih sankcija od strane različitih organa koje se odnose na isto ponašanje u određenoj meri dopušteno na osnovu član 4. Protokla7 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, bez obzira na postojanje odluke koja ima svojstvo res iudiciata, te da se sankcija u tim predmetima treba razmatrati kao celina".....
    Nakon toga se navode 4 ključna pitanja na osnovu kojih se PARALELNO VOĐENJE I KAŽNJAVANJE NE SMATRA KRŠENJEM NAČELA NE BIS IN IDEM!
    Žalosno je koliko to nije poznato u pravnoj struci, pa se "fino" zloupotrebljava, a ja sam to otkrio i izučio jer sam kao laik doživeo takvu prevaru od tužioca, sudija i advokata naravno.


  • Za Pravnika

    26.09.2020 19:54
    Ovaj ni za prekrsaj nije osudjen zbog zastarelosti.
    Posto za prekrsaj nije osudjen nema primene ne bis in idem.
  • Pravnik

    26.09.2020 18:24
    @@Pravnik
    Čekaj, stvarno mi nije jasno. Pusti ti sad praksu Evropskog suda. Prekršajni sud sudi za dela koja su propisana kao prekršaj dok se u krivičnom postupku procesuiraju dela koja je zakon kvalifikovao kao krivično delo. Dakle, prekršajni sud ne može da sudi za krivično delo jer nije u njegovoj stvarnoj nadležnosti. Zamiali da prekršajni sud uzme da sudi silovatelju ili ubici!? S druge strane, ne može jedno delo (ili "događaj" kako ti kažeš) istovremeno biti i prekršaj i krivično delo! Ajde što bi to bilo suprotno bilo kom načelu prava već bi to bilo i u suprotnosti sa zdravom logikom. Ovde jr, po mom mišljenju, veoma diskutabilna odgovornost sudije prekršajnog suda.
  • @Pravnik

    26.09.2020 16:37
    Može, a to mnogi ne znaju!
    Prema novijoj praksi Evropskog suda je dopušteno da različiti organi (prekršajni i krivični sud) mogu nezavisno da sancioniši društveno neprihvatljivo ponašanje vezano za jedan isti događaj!
    Pravnici morate malo da učite.
    Preporučujem za početak pažljivo čitanje komentara od "Kvazi pravnika".

  • Pravnik

    26.09.2020 13:35
    Ne bis in idem
    Ne znam kako za jedan isti delikt može biti propisana i prekršajna i krivična odgovornost? Ili je krivično delo (veća društvana opasnost) ili je prekršaj (manja društvena opasnost). Zamislite kad bi pljačkaš banke mogao da bira da li će mu se za delikt razbojništvo suditi u prekršajnom ili krivičnom postupku?! Ovde mi nešto nije jasno pa bih molio nekoga ko zna da objasni ovo. I koja je tačno kvalifikacija dela koje se stavlja na teret Novakoviću?
  • Neobavesten

    26.09.2020 12:41
    Nejasno
    Meni nije jasno ovo: Covek koji je drmnuo 4.6 miliona se nigde ne pominje, direktor (odgovorno lice) je oslobodjen, a cinovnici osudjeni?!

    Jel ovo realno?
  • Đoka

    26.09.2020 11:02
    Lopov
    "Nikada ne bih dozvolio gest da dovodi u pitanje čas Novog Sada".
    Da li je moguć toliki bezobrazluk? Pa da li je on Novi Sad?!!!
    Kada sam ga video na jednoj DS promociji u Kamenici devedesetih pitao sam predsednika DS za Vojvodinu doktora (ne sećam se imena, bio je posle ambasador u Japanu) gde ovog nađoše a on reče da imaju nažalost i takvih. Protiv sam SNS iz dna duše ali ovaj je moralno dno.
  • Advokat

    26.09.2020 09:32
    Sta ste se uhcatili ljudi iz bivseg ZIG-a, sto ne hapsite ove sto vam zadnjih osam godina ospred nosa kradu stotine miliona i unistavaju grad. Svi nadlezni drzavni organi cute kao ona stvar u hladnoj vodi. Cuvaju svoja jadna dupeta u foteljama jer za neki normalan i intelektualno pravni posao i nisu. Jedni na spisku, drugi sa prosecnom ocenom 6 postali predsednici sudova i sudije, a treci sa sumnjivom biografijom i diplomom. Sve moj do mojega!
  • E

    26.09.2020 08:42
    E
    E neznaš više koje veća lopurda dali ovi žuti ili napredni. Ja bih sve oterao ove fosile koji se pojavljuju skoro 30 godina i postavio novi poredak,mlade,obrazovane itd. Zamajavao sam se kao nekom politikom do pre tri godine a sada glefam samo sebe kako da što više napunim đep sa parama i ništa me neinteresuje više. A ovakvih kao ja sve je više nažalost razočaranih u sve a život prolazi.
  • @pravnik

    26.09.2020 08:38
    Jeste, zloupotrebljeno je!
    Svako ko se "izvuče" na osnovu načela ne bis in idem, zbog vođenja prekršajnog i krivičnog postupka o istoj stvari, je u moralnom smislu mnogo gori od onog ko je osuđen u krivičnom postupku, jer je oslobođen suprotno pravdi I PRAVU, a to ima svoje skrivene razloge i naravno cenu!
    Pod zaštitom moćnika i u njihovoj službi, a moralna krpa.
  • Ali

    26.09.2020 07:47
    Cudno
    Bojovic je doveden u ZIG, kao izvrshni director kada je Jelic postavljen za direktora da bi DS zadrzao vlast u tom periodu
    Kako se niko od vas toga ne seca?
    Dragana je jedna izuzetno odgovorna, vredna I casna zena koja ce stradati zbog ovih lopova, gore pomenutog I Bore....
  • Noj(e)

    26.09.2020 07:39
    Kuda plovi ovaj brod
    Kao što je lajač na centralizovanu vlast u Beogradu gosn Čanak defakto čovek službi bezbednosti, postavljen da laje i bude sunđer za upijanje nezadovoljstva, tako su stvorili i Boru Novakovića koji će banalnim akcijama i lajanjem da bude kvazi opozicionar i da otupi oštrice svih koji imaju nameru i da nešto konkretno urade po pitanju aktuelne neviđene korupcije u našem rasturenom malom Novom Sadu.
  • dijasporac

    26.09.2020 03:01
    To vam je tako u drzavnoj sluzbi, nadredjeni vas teraju da potpisete resenja, odluke, ugovore, naeavno onako kako odgovara njihovim shefovima ili poslovnim partnerima koji im daju % od posla. Imate izbor ili da potpisete pa da nastradate kao ovo dvoje ili da vas smene i na vasu poziciju dovedu nekoga ko ce to uraditi umesto vas.

    Mene su 2000-tih dva puta smenjivali u Vojvodina vodama-DTD, kao shef sektora i licencirani inzenjer nisam hteo da potpisem izvestaje u suprotnisti sa strukom i smenjivali su me sa poziciju da bi na kraju kao inzenjer sa 15 godina staza bio na poziciji referenta. Zahvalio sam im se, napustio firmu pa drzavu i danas smatram da mi je to najsrecniji trenutak karijere u Srbiji, hvala ligasima sto su me oterali iz NS. No, uvek nadju beskicmenjaka koji ce da im potpise to sto su naumili i to je problem.
  • pravnik

    26.09.2020 01:07
    zrtveni jaganjci
    nacelo "ne bis in idem " je zloupotrebljeno kako bi Bori Novakovicu omoguceno da ga oslobode! Novaca 4.6 mil evra nema nigde,a Bojovic i Zivkovic na robiju! e moja Srbijo medj' sljivama... osudise nevinog coveka, zrtvovase pravdu i silovase pravo da bi Bora Novakovic pravio novu buducu koaliciju! i bas sinoc prwd objavu presude lepio plakate...jadna li si pravdo,a ti Boro spavas li mirno?!
  • Ns

    26.09.2020 01:07
    Sramota
    Glavni se po obicaju uvek izvuce. Duzinom procesa su unistili dve porodice. I uvek se pitam kako neki ljude zaspe kada znaju da su nekome naneli nepravdu.
  • Samo pitam

    26.09.2020 00:24
    Sada će gosn Bora da dobije naknadu štete za vreme provedeno u pritvoru i troškove postupka.
    Koliko će to da košta poreske obveznike Srbije?
  • Tbd

    25.09.2020 22:58
    Zoran Bojovic iz POKS
  • Rada

    25.09.2020 22:21
    Bruka
    Sram da vas bude svi se nagodiste a nevinu zenu osudiste. Boji li se iko od bivsih i sadasnjih vlasti Boga. Pravda je spora ali dostizna!
  • Nepravda

    25.09.2020 22:12
    Nevini stradaju
    Nepravda prema dragan, pod pretnjom u vremenu kada sudije nisu iza rane, kada se nije znalo kome prijaviti pretnju koju je imala i kao jedini izdržavalac porodice nije imala izbora s obzirom da je tadašnji direktor i izvršni direktor it SPO koalicioni partner tadašnjih radikala, a novca nema ko ga je podigao i skim su delili te treba hapsiti a ne koleteralna šteta časne i poštene žene, Sramno.
  • maja

    25.09.2020 21:56
    @novosadjanka
    U Novom Sadu takvih koji primaju platu preko hiljau evra a ne dolaze na posao
    ima na stotine.Pored plate imaju sluzbene automobile i telefone koje koriste
    privatno.Leglo su elektrovojvodina.zig,DTD,NS seme itd.To im omogucuju direktori
    iz sadasnje vlasti.Cuvaju jedni druge.
  • realno

    25.09.2020 21:51
    za Novosađanka
    Tako je. Ja se čudim kako nekima još nije jasno zašto su potrebni novi ljudi, a ne reciklirani političari. Samo promena sistema nas može spasiti.
  • V

    25.09.2020 21:26
    Sto bi rekli - cinkara! Namestio pajtose svoje...hahahah bruko jedna
  • More

    25.09.2020 21:21
    Mars
    Olosi i bitange setaju po ulici slobodno
  • Niko

    25.09.2020 21:19
    Zute sudije vracaju usluge za postavljenja. Sudstvo je kod nas dno u onom delu imenovanih od 2000 pa do 2012. Uvezani i odradjuju starim sefovima. Da takvu pljacku Novog Sada niko ne osudi,okorelog prevaranta Solunca da ne zatvore to je dno sudstva. Policija je predobra kakvi su sudovi i tuzilastvo,
  • realno

    25.09.2020 20:45
    Jasna taktika kako su radili, naravno, on je najveći krivac, ali, nisu ni ovo dvoje nevini. Svesno su učestvovali u nečemu što su znali da nije ispravno, ali, nije se mislilo da će možda doći neki drugi dani kad oni neće biti deo nedodirljive moći. Kao što sad rade ovi uništavači Srbije od vrha do dna, koji su bahatiji i primitivniji od prethodnih. Samo nije mi uteha što su oni ranije bili finiji i slatkorečitiji, a u stvari perfidniji, na isto se svodi, samo grabi, drpaj, apaj, grabi, drpaj, apaj...
  • realno

    25.09.2020 20:37
    hahaha "Novaković je oslobođen na osnovu pravnog načela "Ne bis in idem". Znači ne zato što je nevin.
    A pazite ovo- " Protiv Novakovića je prethodno obustavljen postupak zbog iste stvari u Prekršajnom sudu... da su omogućili da posao izgradnje saobraćajnica dobije preduzeće "Borovica transport" hahaha prekršajno kao da nije platio parking, umrežena bratija
    Kad je on u pitanju, kaže-"Ja se samo nadam da će ova presuda ohrabriti i druge sudije i druga sudska veća da postupaju po pravu, a ne po političkoj volji."
    A za ostale- "To što su oni osuđeni, ne znači da su krivi. Žao mi je, ali je kredibilnost suda bitno narušena i ja se plašim da deo sudija, pod pritiskom izvršne vlasti i očitog insistiranja da određene osobe budu osuđene,"
    hahaha znači za tebe nisu insistirali. Brale, pustio si ih niz vodu, a radili su što si im rekao
  • Novosađanka

    25.09.2020 20:29
    Ta nemojte kasti
    Bitno da se Bora i dalje vodi kao zaposleni u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište(bivšem ZIG-u) a već godinama ne dolazi na posao ali zato uredno prima platu. Narode, samo nova lica ako se jednom rešimo ove diktature. Samo promena sistema.
  • pera

    25.09.2020 20:28
    ..
    Evo ga lep primer za koju godinu unapred: glavni igraci iz SNSa ce da se izvuku na ovaj ili onaj nacin, a vi botovi cete da robijate. Ne mogu reci da nisam srecan makar i zbog toga.
  • @Hahahohohuhu

    25.09.2020 19:53
    Tanak led i lepa plata
    Potpisuješ "šta je rečeno", podižeš pare od plate što ti ležu na račun i kao nisi ti kriv...ti samo slušaš onog iznad...
  • M

    25.09.2020 19:46
    Vrana vrani oci ne vadi. Kad ovaj opet uzjase, nece dirati sadasnje.
  • др Кристијан Трој

    25.09.2020 19:45
    Лажни опозиционар!
  • Hahahohohuhu

    25.09.2020 19:37
    Hm
    Dragana dakle ide u zatvor jer je potpisivala šta je rečeno. Ona nije ukrala ali je dozvolila da drugi naveliko mućka preko njene grbače da bi sačuvala posao po svaku cenu.
    Samo vi pristajte na svašta zbog položaja pa će se ovo desiti i vama.
  • Medo

    25.09.2020 19:20
    Uživancija
    Tako trebamo svi maznuti milijon i i kote Srbijo
  • Novosadjanka

    25.09.2020 19:18
    Stidi se
    Stidite se svi, da se najveci krivac i nalogodavac izvuce a neduzni robijaju, to moze samo kod nas. Dragana je apsolutno neduzna, zena ce oboleti, Zoran ima troje dece, brukate ih, a Bora ispade casna sestra. Sramota, unististe ljude.
  • Vlada

    25.09.2020 18:43
    Sve po Zakonu
    Kolege iz SNS.a su mu oprala biografiju.Buduca saradnja je na pomolu.
  • magistar prava

    25.09.2020 17:20
    Izvukao si se
    Tako sto si potopio druge nize sluzbenike.
    Sramota.
    Upitaj se kakav si to muskarac , politicar , lider ?
    ja da ti kazem : 0
  • kvazi pravnik

    25.09.2020 17:13
    providno za "prave" pravnike
    Prvo: izricanje sankcije i u prekršajnom i u krivičnom postupku, prema novijoj praksi Evropskog suda za ljudska prava nije kršenje principa ne bis in idem!
    Drugo: Zbog prvog treba da odgovaraju sudije koje su donele ovu presudu
    Treće: Treba da odgovoasraju svi koji su ovo odavno osmislili i namerno vodili tako da bi se sad iz ovog neopravdanog razloga završilo navodnim kršenjem pomenutog principa"ne dvaput o istoj stvari!
    Četvrto:Frapantno je kako su neki neuki i kako se mnogi prave neuki, a kako ih niko ne prozove za ovakve namešaljke u kojima nekog dovedeš pred samu osudu, pa ga oslobodiš...
  • Mirko

    25.09.2020 17:01
    Imao sreće
    Boro, ne s..i, neduzna osobe će da robijaj zbog tebe, zna se za koga kad i kako si potpisao ugovore i kako si vrsio pritisak u ZiG-u, da Borovica dobije posao, nek ti je na čast što si osramotio ovu ženu koja ispašta ni kriva ni dužna.
  • Deni

    25.09.2020 16:58
    Bravo
    Stavljena tačka na blaćenje protivnika režima...bravo!!!
  • Igan

    25.09.2020 16:54
    Eto...sada botovi ne mogu vise da ga prozivaju
  • SVI su oni isti!!

    25.09.2020 16:53
    Znaci jedini razlog zasto nije dobio par godina zatvora je jer je postupak u prekrsajnom sudu zastareo posle godinu dana?! Pa ostali koji su slusali njegove naloge su sada osudjeni na dve i tri godine zatvora, jel ovo realno? Znaci para nema, on oslobodjen. E moje pravosudje..
  • Slucajnost

    25.09.2020 16:38
    Da bas slucajno se to desilo danas a sinoc pravio haos u Partizanskoj, ko bre ovo rezira?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna